Tandoori Ovn

Har i mange år brændende ønsket mig en Tandoori ovn.

At kunne bage sit eget Naan brød hængende på ovnens inderside,  servere det med marineret kylling stegt på spyd med grøntsager,  må klart prøves.

Fik en velegnet urtepotte og en lille model af ovnen i gave i 2019.

Planen er en ovnkonstruktion som vist ovenfor.

Tanken er en kombineret ovn og sidebord til min stenovn.

Designet er enkelt. En ramme af mursten med en bund af ildfaste sten. Ovnen laves af en almindelig urtepotte hvor bunden skæres af. Der skal også være et lufthul i bunden for rensning af ovnen samt regulering at luft tilstrømning.

Mellemrummet mellem sider og urtepotten fyldes med Perlit eller Leca nødder. Det er nok vigtigt at huske nogle bunddræn så eventuelt regnvand kan løbe fra.

Toppen tænkes lavet af ildfaste sten og en vejrbestandig træplade, f.eks træ fra et gammelt have bord.

Materialer til ovnen.

Lidt klunsede mursten samt indkøbte ildfaste sten.

Fundament støbt efterår 2019. Kom desværre ikke videre pga. andre opgaver. 

Opmurring af ovnen, ikke min spidskompetance, men meget kan heldigvis dækkes med puds.

Hul for luft indtag samt pottens bund blev fjernet med en vinkelsliber. Noget bekymret  ved pottens vægtykkelse. Er der nok varmekapacitet til bagning af Naan brød?Det vælges ikke at fastgøre krukken i ovnen før det hele er afprøvet.

Ovnen forret med ildfaste sten i bund og luftindtag. Kunsten ved at mure er at skjule alle fejlene efterfølgende så lige en gang sokkel puds.

Den færdige ovn med spyd i. Nu mangler bare en prøvekørsel.

Når Tandoori ovnen ikke bruges er den overdækket med en plade som udgør et sidebord til stenovnen. Her kan der rulles pizzadej og stå diverse ingredienser til brug i udekøkkenet.

Udstyr

  • Tandoori pude – en bomulds pude der fugtes let med vand. Dejen trækkes ud over puden og klappes ind mod den varme ovnside for bagning.
  • Spyd med endestop så kød og grønt ikke kan falde ned.
  • Brød krog – holder det færdige brød når det skrabes af ovnsiden.
  • Brødspatel – til at skrabe brødet af ovnside.

Første test stegning

Ovnen blev forvarmet med grilbriketter en time før.

Spyd med grøntsager, majs og marineret kylling blev forberedt samt dej til Naan brød.

Ovnens varme var ikke helt i top og kun omkring 275 ⁰C mod forventet 500 ⁰C Erkender at opvarmnings tid samt bålets størrelse skal være meget længere og større.

Havde heldigvis tilberedt kyllingen sous vide ved 68 ⁰C i 3 timer så katastrofen var ikke den største.

Brød blev fugtet på begge sider med vand og klappet på ovnens side med den dertilhørende tandoori pude. En process man lige skal øve sig lidt på. 

Den stegte kylling smagte himmelsk,men lidt højere temperatur havde ikke gjort noget.

Flere brød i ovnen. Et enkelt faldt i gløderne. Processen med at sætte brød på siden, samt tage dem ud igen er ikke særligt nemt så her skal der øves.

Konklusion: Højere temperatur, temperatur og temperatur behøves.

Glæder mig allerede til test 2, så skal der være bål.

Tandoori test 2

Efter en tandoriovns manual på nettet blev ovnen halvt fyldt med kirsebær brænde og tændt. Der opstod hurtigt et kraftigt bål der udviklede virkeligt meget varme. Krukken revnede ret hurtigt, lidt ærgeligt da jeg egenteligt godt vidste det ville ske.

Tandoorikylling, revelsben med ingefær og krydderier og spyd med majs og squash. Kødet fra sousvide for ikke at tage chancer i begyndelsen.

Kød og grønt på korte spyd hængt ned i ovnen. Nervøs for der ikke var varme nok til stegning, der tog jeg bestemt fejl!

Kylling, revelsben og grøntsager efter de nederste stykker er “slukket” – virkeligt ekstrem varme.

Virkelig ekstrem varme og skulle måske have ventet lidt med at sætte kødet over da der var masser varme i ovnen. Trods skorpen var det yderst velsmagende.

Så nu kender jeg ovnens formåen, ikke dårligt.

Naan brød – Dejen var bedre end første gang men havde desværre været i køleskab for at dæmpe hævningen lidt. Man skal lige øve sig lidt i at sætte brød på ovnens siden men det lykkedes rimeligt godt. Næste gang bliver det perfekt.

Konklusion af test 2.

Ovnen virker bestemt og kan sagtens blive varm nok og holde varmen til både grilning og brødbagning.

Bålet skal tændes i god tid eller ovnen skal forvarmes som stenovnen for at hindre revner i krukken.

Næste gang skal der ventes lidt længere før stegning så temperaturen er modereret.

De hængende spid fungerede perfekt men gløder direkte under spydet er ikke en ubetinget god ide.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *