Fileten finpudses så den fremstår helt ren for fedt og hinder og alle mærkbare ben fjernes. Lakse fileten lægges på en rist og der drysses et jævnt lag groft salt over hele fileten så den er dækket af et synligt hvidt lag salt. Det hele sættes nu på køl overdækket af husholdnings film. Laksen saltes efter nedenstående tider.
Vægt og Salt tider:
0,7 – 1,5kg: 2 – 3 Timer
1,5 – 2,0kg: 3 – 4 Timer
2,0 – 2,6kg: 5 – 6 timer
Tørring
Den saltede laks skylles grundigt for salt og aftørres efterfølgende grundigt med et viskestykke. Jo tørre desto bedre. Laksen ligges igen på risten og tørres natten over et koldt og insekt frit sted.
Røgning
Laksen koldrøges nu ved maksimalt 20ºC.
Det er lettest et ryge om efteråret ved en temperatur på maksimalt 12ºC og gerne lavere. Det skal helst værer lidt tørt i vejret så der ikke dannes for meget kondens i ovnen.
Jeg bruger en Boniak koldrøge gennerator med en timer samt et rør for køling af røgen.
Laksen interval ryger med en times røg og en times pause så den totalt får 36 timers røg.
Røg log
28/11-2019
Vægt: 2,4 – 2,7 kg
5 stk filet ialt 13,2kg
Tør saltning i 5 timer (100% salt)
Tørring: 12 timer
Røgning 3 døgn interval 1 time røg, 1 time pause i alt 36 timer røg.