Kornkværn

Enkorn, Emmer, Durum, Kamut, Svedjerug, Spelt, Dalarhvede og Ølandsvede. Maltmel, Formalings grad og sigte mel – mulighederne for at sætte sit præg på brødet er rigtig stort med en kornkværn

Argumente for at kværne sit eget korn er efter min mening 100% smag og muligheden for andre teksture end det man kan købe. 

Formalingen er nok ikke “Tippo 00” og som oftest bruger jeg hjemmekværnet mel som tilsætning til købt mel. Lidt af dovenskab men også fordi et brød af 100% hjemmekværnet korn god kan blive lidt for rustikt efter min mening. Man kan selvfølgelig sigte og evt. kværne melet to gange, men det koster en del tid. 

Min kornkværn er en Fidibus 21 og kværner fint det meste jeg har kommet i den. Ris, majs, og kikærter klarer den fint

Melsigten så ved første øjekast lidt intermistisk ud men er fantastisk effektiv og det er let at adskille det lidt grover formalede mel som kan bruges til topping på brødet.

Som øl brygger har jeg altid et rimeligt udvalg af forskellige malte og lidt maltmel er altid godt både for smag men også for farve. Dog altid med måde og et par spiseske fulde er nok –  større mængder kan gører brødet helt karamel agtigt.

Kornvalse

 

En Lille håndvalse til fremstilling af gryn. Nemmest er at valse lidt blødere kornsorter såsom hvede, byg og havre. Ikke overraskende er havre det bedste. Lidt omstændlig måde at valse på og et rimeligt stort arbejde, så bruges til pynt og lidt tilsætning i brød. Vil nødig valse til min morgenmad da energien for valsning næsten overstiger energien i det gryn der fremstilles, måske stillet lidt på spidsen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *