Røgeovn

En røgovn er svær at undvære når man først har den. Kold og varm rygning af fisk, kød skaldyr bliver hurtigt et must til jul og påske frokoster. Pølser, spegepølser og tørret skinke er sjov eksperimenter og belønnes med god velsmag.

Rygning kan indeles i tre kategorier som en god rygeovn skal kunne håndterer.

Kold rygning er defineret ved maksimalt 20 ºC og bruges typisk til Laks, Torsk, italiensk Pancetta og tørret skinke.

Halv varm rygning er defineret ved maksimalt 50 ºC. og bruges typisk til dansk Bacon, fynsk rygeost mm.

Varm rygning er op til 80 ºC. bruges typisk til Laks, makrel, rejer, torskerogn, ål og pølser.

Kommer temperaturen over 80 ºC trækker typisk kød safter ud 

Opbygning Rygeovn

Røgovn er murret i genbrugs mursten købt for 300 kr.

Fundamentet er 900 mm dybt og bygget i fundaments blokke støbt med beton. Grundplanen er 3 x 3 mursten hvilket passer med riste fra et komfur, altid nemt at skaffe på den lokale genbrug. 

Ovnen er murret med et brænd kammer nederst og  beklædt med ildfaste sten i bund og på sider. Kammeret er Ca. 600 mm højt.

Røg kammeret er murret op i Ca. 1800 mm højde og afsluttes med en støbt beton skorsten. Det hele er pudset med sokkel mørtel og malet med Cempexo mur maling.

De to kamre er adskilt med to låger så det er muligt at fyrre nederst i ovnen uden at lukke varmen ud. Lågerne er lavet i vandfast støbe krydsfiner. Den øverste låge har et hul for montering af et termometer.

Der er monteret vinkel jern for fem hylder. Den nederste for at opsnappe hvad der må falde ned og de fire næste til røg varene.

Skorstenen er udstyret med et rustfrit spjæld (reserve fra min sten ovn) så luft ud af ovnen kan styres.

Kold rygning

For at kunne kold ryge kan den nederste låge monteres med et stykke ventilations rør. I enden af røret kan monteres en kold røge generator. Forskellige er testet og Boniac er efter min mening den mest simple og ubetinget mest stabile. En kontiniuert motor med en spiral fjedder der transporterer røg smuldet ud på et varme legme. Med tørt og ikke for fint røgsmuld kører den bare.

Bradlys smoker er god men klart for kompliceret og dyr i drift. Alt for kompliceret mekanik med timere, micro switch og kompliceret krumtap slag.

Det er muligt selv at lave briketter til ingen penge, se billeder. 

Bøger

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *