Mjød

Som biavler er der jo altid en rest honning der skal bruges. En oplagt anvendelse er Mjød. Har egentlig altid ment at mjød er helt udrikkeligt! Efter en test bryg er jeg blevet noget omvendt og ser perspektiver i mjød som dessert vin som det efterfølgende vil indeholde opskrifter på.

Æblemjød med Ingefær

Tanken er en mjød der kan bruges som dessert vin.

Ingredienser for 13 – 14 liter mjød

  • Portvins gær, tørgær f.eks.
  • 6 Liter Æblemost, hjemmepresset
  • 5 liter Vand
  • 6kg Honning
  • 3cm frisk ingefær

Fremgangsmåde

Gærstarter

0,5 liter vand koges op med et par spsk. honning, kommes på en flaske og sættes til afkøling. Når væsken er ca. 22 ºC tilsættes gær og flasken lukkes med staniol eller en gærlås. (Der skal kunne komme co2 ud.).

Flasken stilles lunt til der er godt gang i gæringen.

Mjød kogning

Vand, honning og æblemost kommes i en gryde og opvarmes til 85 ºC. Det skal ikke koge blot steriliseres for at hindre bakterievækst.

Væsken afkøles til maksimalt 22 ºC og hældes på en ren gærspand med vandlås.

Gæring

Fint snittet ingefær tilsættes og gærstarteren tilsættes. Efter få timer skal gærningen gerne begynde hvorefter gærspanden sættes køligt ved 12 – 15 ºC.  Efter den værste gærring har lagt sig er det en god ide at omstikke bryggen til en ny gærspand. Det værste gærbundfald fjernes  derved og det giver et mere klart slutprodukt og potentielt dårlige smagsstoffer fra bundfaldet reduceres. Bryggen har godt af at stå et års tid.

Tapning

Mjøden klarres med et klaringsmiddel eller filtreres gennem et pladefilter for at fjerne de værste urenheder. Hældes på flaske og drikkes.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *