Whisky

Whisky - Home made

Øl og whisky er er nært beslægtet og består af samme grundsubstans, som er sukker-stof udtrukket af maltet byg.

For at lave øl tilsættes maltsukkeret smagsstoffer i form af humle og krydderier hvorefter det gæres og drikkes.

Whisky fremstilles af den rene malt-sukker som gæres, destilleres og lagres på et egetræs fad. Whiskyens særpræg kommer fra malt sammensætningen, gæringen, destillationens kvalitet og den efterfølgende lagering på fad

Single malt whisky laves som ordet siger af en type malt mens blend laves af flere typer malt som blandes. Smag som mose, tjære eller røg stammer fra maltningen hvor kornet tørres og ristes f.eks over åben ild.

Destillationen har tilsvarende betydning for hvor mange uønskede smags stoffer der bringes med over fra den gærede malt sukker til den forædlede alkohol

Whisky destilleres minimum to gange, første gang groft til en alkohol procent på 25% og anden gang mere fint til  ca. 70%. Ved anden destillation fjernes det første og sidste destillat så kun ”hjertet” lageres på fad.

Traditionelt er skotsk whisky lageret på udtjent egetræs fade kasseret fra sherry eller portvins produktion. Den destillerende urt lagers minimum 3 år på fadet hvorved en del væske diffundere ud gennem tøndens trævæge – Populært kaldet angle share.

Som øl brygger er det derfor nærliggende at gå videre med whisky brygning omend det er et stort arbejde.

I 40 års gave fik jeg et nyt 20 liters egetræsfad i gave med forventning om en rimelig leverance af whisky i 2018 når jeg bliv 50 år.

Egetræs Fadet

Egetræsfadet var et 20 liter fad fremstillet i fransk eg og med en medium ristning af den indvendige overflade.

I foråret 2009 blev der påfyldt 10 flasker portvin for at ”modne” fadet til whisky produktion. Tønden blev vendt en gang om måneden og kontrol vejet for at undersøge fordampningen fra tønden.

Rimeligt hurtigt stod det klart af “Angel Share” ville overstige 100% før en rimelig lagerings tid kunne opnås. Lidt beregning viste at overflade arealet pr liter indhold er ca. 3 gange større på en 20 Liter tønde i forhold til en 225 Liter tønde.

For at mindske fordampningen fra tønden er ca. 80% af tøndens ydre overflade vokset med tønde voks som tætning hvilket vedligeholdes en gang om året. Dette reducerede fordampningen væsentligt og tønden blev skønnet klar til brug. Mere portvin blev hældt på og tønden blev forsat vendt jævnligt. En del inddampet portvin med højt sukker stof var nok efterladt på tøndens inderside, mere her om senere.

Øl for Whisky

Efter lidt søgen faldt valgt på en simpel øl opskrift med røg malt som skulle give whiskyens særpræg og en rimelig alkohol %.

Processen blev startet sommeren 2012 hvor der blev brygget 11 batch øl a ca. 24 liter, et rimeligt stort arbejde. Det hele blev brygget på bryggeriet HB3-24-RIMS som var bygget til lejligheden.

Opskrift - Øl for Whisky

Destillering - Lovgivningen

Fremstilling af alkohol er afgiftsbelagt og kun tilladt med en autorisation fra Told & Skat. Det er lovligt at eje et destillations apparat forudsat at det ikke bruges til at fremstille alkohol uden ovenstående autorisation er indhentet.

Der skal ikke herske nogen tvivl om at hansenbryg ikke agerer mod lovgivningen og nedenstående beskrivelse er derfor kun udført med købte råvarer hvor der er betalt afgift.

Skulle der ved processen være opstået fejl, så der utilsigtet er afdampet afgifts belagte alkoholer er disse for længst forsvundet – man kan vel nærmest sige de er pisset ud i kloakken. Skulle der være yderligere beviser tilbage, er de af en karakter der kræver en medicinsk vurdering og vil næppe kunne henføres til forædling af hjemme gærrede produkter.

Destillering

Ved fremstilling af whisky foreskrives en dobbelt destillerings process. Første destillat er omkring 30% og andet destillat omkring 70%. Ved andet destillat kasserers det første og sidste afdamp således at lette og tungt afdampede smagsstoffer fjernes.

Processen påbegyndt medio ultimo 2012 på mit Norske hjemmebrænder udstyr ombygget med et 2000W varmelegeme fra en kaffemaskine og en PID reguleret termostat. Den helt omvendte verden – det var ikke muligt at destillerer groft nok. Med den givne effekt indstillede sig en ligevægt omkring 85% alkohol hvor processen kørte super stabilt. Alt destillat blev derfor gennemført som 2 gange 85%.

Lagring

En portion 70% alkohol blev ud vundet af købe spiritus og (fortyndet lidt med destilleret vand)

Maj 2013 blev destillatet hældt på tønden som behørigt blev forseglet med en silikone prop, tønde voks og sat til lagring i et køligt have skur.

Efterfølgende blev tønden vendt en gang pr. måned samt kontrolvejet for at følge fordampningen.

Tønden sættes køligt og tørt og skal nu vendes og vejes Ca. hver måned. For at følge fordampningen.

Den magiske dato for 3 års lagring var 5/5-2016 hvor første smagsprøve må udtages.

Det lignede whisky, det lugtede som whisky og det smagte som whisky – DET ER WHISKY, om end lidt skarp og sød i smagen endnu.

Angel Share mål til Ca. 1,9 liter eller ca. 10%.

Tønden blev forseglet igen og først åbnet igen August 2018 hvor der blev tappet på flaske.

 

Konklusion

Aftapning efter 5år lagring var betydeligt mere rund i smagen end tidligere. Smagen er lidt sød, rom agtig og tænker at noget af den inddampede portvin er med til at præge slut resultatet da der ellers ikke forekommer  sukker i processen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *