Bier og Honning

Min Bigård

Startede som biavler i foråret 2017, så er stadig en novice på dette punkt. En af de sværeste hobbyer jeg har haft, med mange bekymringer – Trives bierne, er de syge, gør jeg det rigtige og om det er godt nok. Levende væsner i et fascinerende samfund som aldrig gør det, der står i bøgerne de bør gøre. En hyggelig hobby, at se og følge bierne året rundt. 

Har to bistader i en almindelig parcelhus have. Staderne står i urtehaven hvor de ikke gør meget væsen af sig. Staderne er om kranset af en hæk, hegn, buske, drivhus og espalier uden at det hindre en massere af sol på staderne. Bierne tvinges hurtigt op i luften og så ser man ikke mere til dem. Faktisk imponeret over hvor lidt +80.000 bier fylder i en haven.

Utroligt nok tog det mange måneder før den første nabo opdagede at der var bistader i haven og det var kun fordi de så mig i min bi-dragt.

Kvarteret er parcelhuse bygget  fra 1965 og frem. Haverne er primært gamle og veletablerede med massere af frugt træer og blomster. Billedet viser en et udsnit af bebyggelsen med en radius på 1500m hvor der kun er parcelhuse. Udover 1500 meter kommer der marker og strand enge mm. 

Honning deklaration

Honningen er taget direkte fra stadet og kommet på glas. der er ingen tilsætnings stoffer eller varmebehandling.

Honningen er flydende de første 6 – 8 måneder hvorefter den begynder at udkrystalliserer let. Honningen er derfor bedst at spise inden jul.

Honningen er flydende grundet et stort indhold af fructose som er betinget af hvor bierne indsamler nektar.

Det er ikke muligt at sige sammensætningen af nektar i honningen uden en større analyse men har dog alligevel en god ide om indholdet.

Bier indsamler to ting, Nektar og pollen. Pollen bruges til at fodre bilarver og nektar bruges til føde og vinterforråd.

Pollen fra forskellige blomster har forskellige farver og man kan derfor få en indikation på hvad bierne henter hjem og derved en ide om hvor de samler nektar.

Dette sammenholdt med hvad jeg kan se der gror i omegnen giver et godt gæt.

Mine bier samler følgende:

April: Krokus, Erantis og Blå skila

Maj: Mælkebøtte, have blomster, frugttræer

Juni: Liguster, have blomster, hyld, kløver i græsplæner mm.

Juli: Have blomster, lindetræer

Da honningen altid er flydende ved jeg også at rapsmarker ikke ligger inden for en afstand bierne finder attraktiv.

Honning høst

Der høstes honning to gange om året, forårshonning og sommer honning.

Første honning slyngning primo Juni og endnu engang efter 20 Juli hvor bierne begynder at spise mere honning end de kan indsamle.

 

Tavlerne skrælles for dæk voks og slynges. Forårs honning høstes primært fordi den smager godt og for at skabe plads til mere honning i stadet.

Tavlerne slynges rene for honning

Den færdige honning klar til at blive fyldt på glas

Lidt billeder fra bigården

Ny Famillie klar til indflytning, midt Maj 2017. 

Første inspektion af tavle med yngel. Bien med den hvide prik er dronningen.

en honning tavle – næsten fyldt.

Et bi sværme hængende ud over vejen, har dog gjort at de fleste nu ved at jeg har bier.

Honning produktion

Produktionen af honning er imponerende og man må hurtigt lærer at spise og bruge honning i alt hvor det er muligt – resten må sælges.

Vinterfodder

Efter honning høst skal bierne fodres for at være klar til vinteren. Biavlerforeningens anbefaling er ca.17 – 20kg sukker pr. stade.

Vinterfodder laves billigst muligt ved at koge vand og sukker med en koncentration på 60%.

 For et stade koges  18kg sukker med 12 liter vand hvilket giver ca. 23liter fodder blanding.

Anvendelse af honning

Lidt inspiration til hvad honning kan bruges til:

  • Mjød
  • Bagning
  • Kager
  • Jordbær
  • Honning Whisky
  • Fransk nougat
  • Salat dressing

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *