Bier og Honning

Min Bigård

Startede som biavler i foråret 2017, så er stadig en novice på dette punkt. En af de sværeste hobbyer jeg har haft, med mange bekymringer – Trives bierne, er de syge, gør jeg det rigtige og om det er godt nok. Levende væsner i et fascinerende samfund som aldrig gør det, der står i bøgerne de bør gøre. En hyggelig hobby, at se og følge bierne året rundt. 

Har to bistader i en almindelig parcelhus have. Staderne står i urtehaven hvor de ikke gør meget væsen af sig. Staderne er omkranset af en hæk, hegn, buske, drivhus og espalier uden at det hindre en masse sol på staderne. Bierne tvinges hurtigt op i luften og så ser man ikke mere til dem. Faktisk imponeret over hvor lidt +80.000 bier fylder i haven.

Utroligt nok tog det mange måneder før den første nabo opdagede at der var bistader i haven og det var kun fordi de så mig i min bi-dragt.

Kvarteret er parcelhuse bygget  fra 1965 og frem. Haverne er primært gamle og veletablerede med massere af frugttræer og blomster. Billedet viser en et udsnit af bebyggelsen med en radius på 1500m hvor der kun er parcelhuse. Udover 1500 meter kommer der marker og strandenge mm. 

Honning deklaration

Honningen er taget direkte fra stadet og kommet på glas. der er ingen tilsætningsstoffer eller varmebehandling.

Honningen er flydende de første 6 – 8 måneder hvorefter den begynder at udkrystallisere let. Honningen er derfor bedst at spise inden jul.

Honningen er flydende grundet et stort indhold af fructose som er betinget af hvor bierne indsamler nektar.

Det er ikke muligt at sige sammensætningen af nektar i honningen uden en større analyse men har dog alligevel en god ide om indholdet.

Bier indsamler to ting, nektar og pollen. Pollen bruges til at fodre bilarver og nektar bruges til føde og vinterforråd.

Pollen fra forskellige blomster har forskellige farver og man kan derfor få en indikation på hvad bierne henter hjem og derved en ide om hvor de samler nektar.

Dette sammenholdt med hvad jeg kan se der gror i omegnen giver et godt gæt.

Mine bier samler følgende:

April: Krokus, erantis og blå skila

Maj: Mælkebøtte, have blomster, frugttræer

Juni: Liguster, have blomster, hyld, kløver i græsplæner mm.

Juli: Have blomster, lindetræer

Da honningen altid er flydende ved jeg også at rapsmarker ikke ligger inden for en afstand bierne finder attraktiv.

Honning høst

Der høstes honning to gange om året, forårshonning og sommer honning.

Første honning slyngning primo Juni og endnu engang efter 20 Juli hvor bierne begynder at spise mere honning end de kan indsamle.

 

Tavlerne skrælles for dækvoks og slynges. Forårs honning høstes primært fordi den smager godt og for at skabe plads til mere honning i stadet.

Tavlerne slynges rene for honning

Den færdige honning klar til at blive fyldt på glas

Lidt billeder fra bigården

Ny Famillie klar til indflytning, midt Maj 2017. 

Første inspektion af tavle med yngel. Bien med den hvide prik er dronningen.

en honning tavle – næsten fyldt.

Et bisværm hængende ud over vejen, har dog gjort at de fleste nu ved at jeg har bier.

Honning produktion

Produktionen af honning er imponerende og man må hurtigt lære at spise og bruge honning i alt hvor det er muligt – resten må sælges.

Vinterfodder

Efter honning høst skal bierne fodres for at være klar til vinteren. Biavlerforeningens anbefaling er ca.17 – 20kg sukker pr. stade.

Vinterfodder laves billigst muligt ved at koge vand og sukker med en koncentration på 60%.

 For et stade koges  18kg sukker med 12 liter vand hvilket giver ca. 23liter fodder blanding.

Anvendelse af honning

Lidt inspiration til hvad honning kan bruges til:

  • Mjød
  • Bagning
  • Kager
  • Jordbær
  • Honning Whisky
  • Fransk nougat
  • Salat dressing
Stadevægt

Det er let at følge biernes aktivitet i sommerhalvåret ved blot ved at se hvor mange der flyver ind og ud af stadet. Det er ikke særligt nemt at vide hvad de laver og hvor meget honning de samler. Man kan til en hvis grad se hvor mange bier der kommer hjem med pollen på benene hvilket nok er en god indikerer for hvor mange blomster der er at samle pollen og nektar fra.

 

 

En stadevægt er ganske enkelte en vægt hvor hele bistadet står oven på. Vægten sender trådløst data om vægt og ude/inde temperatur (yngellejet) hver halve time og det er derved muligt at se hvad der bringer til stadet i sommerhalvåret samt hvad der forsvinder fra stadet i vinterhalvåret.

Data om honning/pollen indsamling er interasante som indikator for hvor godt stadet fungerer og hvor god sæsonen bliver, drømmer jo altid om bare lidt overskud på investeringen.

Det er ret voldsomme mængder Pollen og honning der kan indsamles på en sommer. Fra et godt stade kan høstes optil 80kg honning på et år. Det er dog kun en lille del af det der indsamles nektar der bliver til honning. Man siger for at lave 1kg honning forbruger bi familien 8kg honning til foder. 

Af den indsamlede nektar skal  små 50% vand fjernes før honningen kan lagers sikkert uden ag gære. Bierne sider og vifter med vingerne til det rette fugt indhold er nået i honningen.

Udover nektar indsamles ca.  20- 40kg pollen som bierne bruger til fodring af yngel, en rimelig præstation i betragtning at det meste udføres Maj til slut Juli måned.

Vægt data kan også bruges til at få et praj om hvornår den sidste honning skal høstes. Tommelfinger reglen siger slut juli, kan bierne ikke samle mere honning end de spiser. Det er derfor fordelagtigt at høste på det tidspunkt og efterfølgende vinter fodre med sukkervand. Mine stader står i et villakvarter og det ser ud som om der er massere at flyve på langt senere end Juli men det ved jeg til næste sommer.

Et andet formål med stadevægten er at se biernes forbrug i vintermånederne. Det er vigtigt at sikre rigeligt fodder hele vinteren indtil bierne igen kan samle fodder til eget forbrug.

Følg mit stade på :

Opstart af vægt 15/9-2021

https://minebier.dk/da/scales/190

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *