Svampe i Kaffegrums

Dyrkning af svampe i Kaffegrums er en sjov og rimeligt simpel process.

Der skal bruges noget svampe myselium, som kan købes nettet. Myseliet købes som et komplet dyrknings sæt eller som granulat til at pode på et dyrknings medium, f.eks kaffegrums.

Der er en del typer at vælge mellem men østershatte er ret nemme at få til at gro.

Dernæst skal der bruges et gro medium. Der skal være nærring i og det skal være muligt at gøre sterilt. 

Kaffegrums er glimrende produkt. Det er gratis hvis man drikker kaffe, der er en konstant forsyning, det er sterilt og det har en passende fugtighed når det samles sammen fra filter eller ekspresso maskinen.

Alt muligt andet kan også bruges som f.eks. halm, savsmuld eller pap mm. men her skal gromediet steriliseres ved kogning før brug.

Sammel en passende mængde kaffegrums men vær omhyggelig med at det ikke bliver forurenet med skimmel.

Bland kaffegrums, myselium og lidt kalk fra f.eks kogte ægge skaller. 

Kom blandingen i en spand med låg, en pose eller en styropor kasse. Det er vigtigt at der er nogle huller eller sprækker hvor svampene kan trække luft og gro ud gennem. For at hindre snegle og insekter i at komme ind, er det en god ide at tape huller og sprækker til med hæfteplaster – Det skal være den der heder “fikserings tape” og som lægen bruger efter en blodprøve til at holde en tot vat.

Tapen er gennemtrængelig for luft så svampene kan ånde og gro ud gennem. 

Stil eller hæng beholderen køligt og mørkt f.eks. i et haveskur og vent nogle uger. Ret hurtigt begynder myseliet at vokse, meget hyggeligt at følge processen. Vand evt. lidt med en vandforstøver så det hele er passende fugtigt uden at sejle i vand.

Når kaffegrumsen er helt overtaget af myseliet kan man sætte beholderen lidt lysere og svampe gror frem og kan høstes.

Normalt kan man høste nogle gange fra samme beholder. Tag noget af myseliet fra og start en ny beholder, herved kan produktionen holdes gang.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *