Kebab grill – opbygning

På en ferie til Tyrkiet så jeg en lille brændefyrret kebabgrill – tænkte sådan en må jeg eje og begyndte straks et byggeprojekt, da jeg kom hjem.

Ideen var en simpel og billig grill der kan bygges af alle. Grillen kan bygges af komponenter fra byggemarkedet, almindeligt håndværktøj og lidt flid. Der skal bruges følgende:

Picnic grill eller tilsvarende
Rotisseri med spyd
Bradepande (genbrugs pladsen)
Hvalpebar
4 stk Øjebolte
2 stk ø10 stænger
Lidt for hånden værende stumper

Computer bord beslag eller tilsvarende (genbrugen)

Har man et gammelt rotisseri er udgiften små 500 kr og lidt flid.

Picnic Grillen leveres med et sæt ben og to horisontale riste. Det ene ben skrues på grillens top så hængslet låses og grillen står i 90grd vinkel.

Der slibes tre hak i hver side af begge grill halvdele hvor ristene kan ligge. Ristene klippes ud af de med leverede riste og den midterste stiver stikkes gennem grillens bagside hvor der bores et hul for hver rist. Det er absolut Kina kvalitet så jeg må nok på genbrugen igen.

På bradepanden monteres et par ø10 mm rørbære som holder 2 stk ø10mm stænger.
På grillens endegavl monteres 4 øjebolte som passer med stængerne så grillen kan forskydes frem og tilbage. Det kræver lidt omhu men det virker fint når det er justeret.

Der bores et ø12 center hul i hvalpebaren samt tre ø4 huller for afstands stag mellem bradepande og hvalpebar’en. 
Hvalpebar’en monteres nu i bradepanden og bruges som bore lære for et sæt tilsvarende huller i hvalpebar’en.

Med mit rotisseri fulgte et monterings beslag med som nu monteres under bradepanden centreret i forhold til rotisseriet (ikke specielt kritisk).
hvalpebaren monteres med nogle passende afstands stykker eller gevindstænger.

Portalen for grillspyd (computer bord ophænget) blev mærket op og monteret. Det er tanken at grillspyddet hænger i portalen så det ikke presser ned på rotisseriet.

Spyddet er det der fulgte med rotisseriet, tilpasset lidt i længden og enderne slebet. Der er monteret en ø140 mm plade som hindrer fedt og saft i at løbe ned i rotisseriet. Husker ikke helt hvor jeg har den fra.

Lidt krydsfiner blev monteret for en mere praktisk opstilling, i dette tilfælde i en kuglegrill eller i røgovnen.

Billedet viser den første test Kebab lavet på grillen. Den smagte himmelsk men kunne godt tåle lidt mere saftighed, så opskriften er korrigeret lidt efterfølgende.

Kebab kniv

Lidt forskellige knive er afprøvet. Elektrisk kniv eller roterende elektrisk kniv er klart det nemmeste og giver det bedste resultat

Kebab Spade

For nem afskæring af kød blev der lavet en modificeret pizza spade med en slidse for kebab spydet. Spaden stikkes ind mellem hvalpebar og kebabkonus og kødet afskæres ned på spaden.

Kebab grill version 2.0

Erfaringer med den første kebab grill afslørede en række punkter der kunne forbedres.

Grillen er vindfølsom og der er monteret sider i “beton brædder” der er rimeligt varmefaste samt en braddepande som låg. Bagsiden kan lukkes med et stykke glasfiber dug der hænges løst over brillens bagside.

Kul er lagt ind i lag i den første version af grillen. Det har en tendens til at give en kædereaktion når de nederste kul varmer de øverste kul og grillen bliver meget varm. De vandrette riste er fjernet og erstattet med en lodret rist (fra en ovn) Dette system virker meget bedre og varmen kan nu kontrolleres

Kebab Spid version 2.0

Det første spyd led under at være for langt til sous-vide gryde, ovn mm. Spidse ender gør det svært at vakuum pakke kødkonusen for sous-vide tilberedning. Afskæring af kød er meget svært hvis den spidse ende af kødkonusen vender nedad. Knivens håndtag kommer i kambolage med grillen samt spidse ender gjorde det svært at vakumere den færdige konus.

Det nye spyd er lavet som to rustfrie skiver med et rør imellem. Dimensionerne er ø140 mm /ø70 mm skiver med et 300 mm ø12 rør imellem hvilket passer med både ovn og grydens dimensioner. Den lille øverste skive demonteres og kødet bygges op omkring røret. Til sidst monteres den øverste skive og presser kødet let sammen. Kødet kan nu forvarmes i ovn eller sous-vide hvorefter spydet monteres til sidst gennem røret og fastholdes med en skrue. 

1 kommentar til “Kebab grill – opbygning”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *