Inspiration til mad lavet i tandoori ovn.
De primære tilberednings metoder er følgende:
- Brød lavet på ovnens side f.eks Naan.
- Spidstegning af kød og grøntsager
- Indsats hvor kød og grøntsager ligger på riste hængende ned i ovnen
- Hot Pot. En krukke som står i bunden af ovnen hvor curry, Dahl etc. kan simre i.
- Tilbehør (ikke lavet i ovnen) Ris, Rita mm.
Brød
Brødbagning, se under
- Naan
- Paratha
- Roti
- Chapati mm.
Spyd stegning i Tandoori ovn
Alt kan steges på spyd. Lidt inspiration er:
Kød og fisk
- Kylling
- Marineret Oksekød (nok ikke særligt indisk)
- Svinekød
- Rejer
Grøntsager
- Majs med chili
- Blomkål
- Squas
- Tomater
- Løg – bedst hvis halverede løg blancheres i boulion til de er klare
Tandoori Kylling
- kylling
Marinad
- 2dl Græsk yogurth
- 3 fed hvidløg
- ½ citron, Saften
- 2 Spsk spidskommen
- 1 spsk stødt korriander
- ½ tsk. Stødt Nellike
- 1 tsk stødt Kardemomme
- 1 spsk Paprika
- 1 tsk Chili pulver
- 2 tsk gurkemeje
- 0,5dl oliven olie
- 1 ds tomat pure, lille
- Salt
- Peber
Kyllingen deles i 2 til fire stykker. Halsben fjernes så stykkerne er ensartede. Der skæres dybe hak i bryst, lår og overlår så varmen kan fordele sig merer ensartet.
Alle ingredienser røres sammen, kommes i en pose med kyllinge stykker og marineres 2 – 6 timer før stegning
Kyllingen kan steges på rist elle spyd.
Stegetid er 40 – 45 min på rist afhænigt af varmen på ovnen (man må prøve sig lidt frem)
Halvvejs byttes stykkerne om så de nederste kommer lidt op og omvendt.
Prøvede at skære med en kniv ved led for at se om stegetiden er passend.
Hot Pot for Tandoori ovn
Vigtigt potten skal suge vand minimum et par timer før brug!
Curry med kikærter
Ingredienser
- 2 løg i både
- 2 fed hvidløg
- 1 ds hakkede tomater
- 1 ds kikærter
- 2cm ingefær
- 2 dl Boulion
Fremgangsmåde.
Krydderier ristes på en pande og knuses let i en morter
Løg og hvidløg svitses i olie og krydderier tilsættes og det hele tages af varmen og kommes i potten.
Hakkede tomater, kikærter og boulion kommes i potten og røres sammen
Potten stilles i tandoori ovnen direkte i gløderne og simre ca. 30min. Før de sidste 10min. Kan der tilsættes blomkålsbuketter, brokoli buketter etc. Efter smag.
- Indisk Dahl
Ingredienser
- 2 stk. løg
- 4 fed hvidløg
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk spidskommen
- 2 x 2 cm frisk ingefær
- 2 knivspids nelliker
- rød chili efter smag
- salt og peber
- 1 stk. æble i små tern
- 200 g røde linser
- 5 dl grøntsagsboullion
- 2 spsk tomatpuré
- 1 dåse flåede tomater
- 1 dåse kokosmælk
Fremgangs måde.
Krydderier korriander, nilleker og chili ristes på en tør pande. Hakket løg, hvidløg og ingefær tilsættes og steges til løg er klare. Æble, linser svitses og boulion, tomater og kokosmælk tilsættes. Det hele smages til med salt og evt flere krydderier og simre mindst en time til linser er møre og let udkogte. Tilsæt evt lidt vand under vejs.
Spises med ris, frisk korriander og lidt cremfraish.
Tilbehør
Rita
Ingredienser
- 6 dl græsk yoghurt (eller drænet Yoghurt)
- 2 spsk. friskhakket koriander
- 1 stk. hakket chili
- 3 friske tomater
- ½ agurk i tern
- ½ lime, saften
- 1 tsk. spidskommen
- salt og peber
- sukker
Fjern kerner fra Agurken og skær den i små tern. Salt agurketern og lad noget af væden dræne af. Fjern kerner fra tomater og skær dem i små tern.
Bland yoghurtmed urterne, chili, og smag til med salt, peber, spidskommen, limesaft og lidt sukker. Bland tomat og agurk i yoghurt dressingen og lad det trække en times tid i køleskab.