Koldrøget Laks

Tør Saltning

Fileten finpudses så den fremstår helt ren for fedt og hinder og alle mærkbare ben fjernes. Lakse fileten lægges på en rist og der drysses et jævnt lag groft salt over hele fileten så den er dækket af et synligt hvidt lag salt. Det hele sættes nu på køl overdækket af husholdnings film. Laksen saltes efter nedenstående tider. 

Vægt og Salt tider:

0,7 – 1,5kg: 2 – 3 Timer

1,5 – 2,0kg: 3 – 4 Timer

2,0 – 2,6kg: 5 – 6 timer

Tørring

Den saltede laks skylles grundigt for salt og aftørres efterfølgende grundigt med et viskestykke. Jo tørre desto bedre. Laksen ligges igen på risten og tørres natten over et koldt og insekt frit sted.

Røgning

Kold-ryge-ovn

Laksen koldrøges nu ved maksimalt 20ºC.

Det er lettest et ryge om efteråret ved en temperatur på maksimalt 12ºC og gerne lavere. Det skal helst værer lidt tørt i vejret så der ikke dannes for meget kondens i ovnen.

Jeg bruger en Boniak koldrøge gennerator med en timer samt et rør for køling af røgen.

Laksen interval ryger med en times røg og en times pause så den totalt får 36 timers røg.

Røg log

28/11-2019 

Vægt: 2,4 – 2,7 kg 

5 stk filet ialt 13,2kg

Tør saltning i 5 timer (100% salt)

Tørring: 12 timer

Røgning 3 døgn interval 1 time røg, 1 time pause i alt 36 timer røg.

Vejr: 6 – 8ºC, tørt vejr

Røgsmuld: Kirsebær

Vurdering: Perfekt saltning og røg smag.

 

2 kommentarer til “Koldrøget Laks”

  1. Hej Hansen
    Tak for en fin hjemmeside, jeg har et spørgsmål vedrørende hjemmerøget laks, hvor længe og hvordan skal den modne efter endt røgning, inden den serveres og hvordan og hvorlænge opbevares den derefter
    Mvh
    Henrik

    1. Hej Henrik. Tak for de pæne ord.
      Jeg modner ikke i den forstand laksen men syntes et par dage i køleskab før brug tager noget af den skarpe røgsmag og helt sikkert gør laksen bedre i min mund. Mht. opbevaring vakuumpakker jeg altid laksen og gemmer den højst i køleskab i 14dage. Muligt det er meget konservativt men mit største mararidt er syge gæster og syntes faktisk ikke det skader laksen nævneværdigt.
      Mvh

      Finn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *