Polske Pirogger

Polsk bondekost når den er bedst. Svinekød, kartofler og kærnemælksost bagt ind i en dej.

Ser ikke specielt indbydende ud men smager rigtigt godt med smørsovs og en god kål salat.

Nok ikke fra det sunde del af kost pyramiden, et stort arbejde at lave, men besværet værd.

Opskriften er lidt “bonde agtig” og det hele laves lidt på slump.

Ingredienser
  • 6 – 8 personer.
  • 6 l Kærnemælk
  •  1kg Ribbensteg/stegeflæsk
  • 1.5 kg Kartofler faskogte

Dej

  • 1kg mel Dej
  • Mel
  • Vand 
  • salt

Kartofler skrælles, skæres i tern og koges let. Der skal være lidt “bid” i de færdigt kogte kartofler.

Kærnemælk opvarmes forsigtigt til  60°C. Det er vigtigt at der ikke røres i massen under opvarmningen. Når kernemælken når temperaturen koagulerer mælken og massen sigtes gennem et klæde for at adskille valle og ost.

Kødet drysses med salt og sættes på køl en time eller to. Salten skylles af og kødet skæres i passende tern.

Kødet steges ikke alt for hårdt på en pande. 

Kartofler, kød og osten blandes. Der tilsættes evt. lidt salt og friskkværnet peber

Der laves en blød og elastic dej af mel og vand. Dejen skal æltes grundigt så den ikke klæber og stadig er blød. En klump dej rulles tyndt ud, 2 – 3mm og med en diameter på ø15cm.

en portion fyld lægges på midten af dejen som foldes over fyldet. Kanten pensles med lidt vand og trykkes grundigt sammen.

Piroggerne koges først i let saltet vand 4 – 5min til de stiger op til overfladen.

De kogte Pirogger steges efterfølgende på en pande i rigeligt smør til de er gyldne.

1 kommentar til “Polske Pirogger”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *