Klimakammer

Design af klimakammer for modning af kød, spegepølser og dyrkning af svampekultur – der mangler ikke gode formål.

Basalt set er det ønsket at bygge et kammer der giver mulighed for at styre temperatur og luftfugtighed.

Til selve kammeret er der skaffet et gammelt vinkøleskab der står for opbevaring samt kølefunktionen. 

En termostat og en hydrostatik klare temperatur og fugtighed.

Termostaten kan både styrer opvarmning og nedkøling via en termoføler monteret i skabet eller direkte i mediet. Til Koji er varmen fra svampevæksten så voldsom at en måling på omgivelses temperaturen er for langsom til at køleskabet kan nå at reagerer. Monteres føleren derimod direkte i svampekulturen øges reaktionshastigheden væsentligt.

Køleskabs kompressoren klare køling og et 12w varme tæppe klare eventuelt opvarmning, dette er relevant for optimale forhold for opstart af koji svampe.

Fugtstyrringen består af en hydrostat en ultrasonisk befugter og en lille affugter med en kapacitet på 250 ml/døgn.

For at reagerer hurtigt nok er der monteret luft cirkulation i kammeret så der opnås et ensartet klima i hele kammeret. Cirkulationen består af en lille 25mm 5v fan monteret på et rørsystem som suger luft fra toppen af skabet til bunden.  

For at sikre konstant frisk luft er der to indgange til skabet i bund og på bagside. For at sikre mod uønskede bakterier og svampe spore er det planen at indbygge to UV gates så luf ind i skabet skal passere steriliserende LED dioder .dette system kommer i en senere opdatering.

Hele systemet er modul opbygget og kan nemt flyttes fra mit lille vin køleskab (Ost og  koji kultur ) til mit fuld højde køleskab for øl, Spegepølser og røgvare)

På sigt tænkes bygget en enhed med en Arduino styrring, lidt mere fikst  med en samlet styre enhed.

4 kommentarer til “Klimakammer”

  1. Dejligt artikkel. Der står at du har et par huller for at sikere konstant frisk luft. Er der nogen speciel grund til at gøre dette i denne sammenhæng med koji gæring? Hullerne i skabet hvordan har du lavet dem egentlig? Oh og så er jeg da også nysgerrig om du fik kikket på steriliserings delen af luftindtag. spændende læsning er selv ved at ville lave det samme, havde kik på en ferminator + fugter/affugter. Men det her er lidt mere nørdet på den gode måde:D

    1. Hej Torben. tak for kommentaren.
      Mit vin køleskab er “født” med to ventilations huller så nok mest nogle tanker omkring hvordan man sikre sig mod uønskede bakterier. Er inspireret af mit krogmodnings køleskab som bruger UV sterilisering. Har ikke helt fundet nogle velegnede LED endnu men det kommer nok.
      Huller for ledninger etc. laver jeg med et kop-bor. Jeg har adgang til 3D printer så jeg borer hullet på overstørrelse så stil og sensorer let kan komme igennem. Derefter printer jeg en todelt proppe hvor der kun er plads til ledninger så mindst muligt luft kan komme ind.
      Har lige lavet en portion Koji i weekenden og systemet regulere temperatur og fugtighed rimelig godt inden for 2C og 80-90% fugtighed. Må dog indrømme at cirkulations systemet stod af pga. fugten så det skal lige optimeres lidt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *