Grydebrød, no knied bread, verdens bedste brød – kært barn har mange navne men virkeligt godt og virkeligt nemt.
Opskriften så jeg første gang for små 20 år siden i en kopieret artikel fra New York times – idag kan den findes over alt på nettet og er kun med her fordi jeg aldrig kan huske hvor meget vand jeg skal bruge.
Der skal bruges
1 gryde med låg der kan tåle at gå I ovnen
- 625 gram mel
- 5 dl vand
- 2 tsk salt
- gær som en ært.
Fremgangsmåde
Dejen startes min 12 timer før brødet skal spises
Gær og vand røres sammen i en skål. Salt og mel tilsættes og dejen røres let sammen med en ske til det lige hænger sammen
Dejen hæver 12 timer på køkkenbordet overdækket med et låg eller klæde. Skal det stå længere kan det med fordel hæves koldt i køleskabet.
Dejen hældes ud på et meldækket bord og foldes sammen tre gange – først på den ene led og derefter på den anden led og lægges en en let oliesmurt skål og efterhæves to timer.
Brødet bages i en gryde inde i ovnen.
Gryden stilles i ovnen som er forvarmet til 250ºC varmluft. Når gryden er gennemvarm efter 20 – 25min vendes dejen forsigtigt ned i gryden og låget kommes på.
Brødet bages 30 min med låg. Derefter 15min uden låg og ved 230ºC .
Efter bagning lægges brødet på en rist og spises lunt.
Ingen tvivl – det er verdens bedste brød.
Dejen kan varieres i det uendelige med surdej, groft kværnet mel etc.
Lidt ekstra mel så dejen lidt bedre selv holder faconen virker fint til stenovns bagning.